28
Oct
09

Kaedah Penyediaan Tauge Di Rumah

hasil_tauge

Bahan Bahan

  • Kacang hitam / kacang hijau
  • Siako (plaster of paris, cari yg boleh makan bukan yg buat balutan patah)
  • Air Sentoso
  • Baldi

.

Formula asal

  • Rendamkan kacang hitam/hijau selama 7 jam
  • Tos biarkan semalaman
  • Rendamkan dalam air sentoso 4 jam
  • Toskan air 1 jamMasukkan ke dalam baldi
  • Gaulkan bersama Siako (siako berperanan utk memanaskan kacang dan mempercepatkan cambahan keluar)
  • Biarkan sehingga benih keluar, siram air 4@5 jam selepas gaul dengan siako (sedikit sahaja siako, tabor dan gaul)
  • Hari seterusnya boleh dimakan atau dijual.

.

Peringatan

Air sentoso beperanan sebagai baja dan baunya seakan urine (saya tidak galakkan pengunaan pasal bahan asas tak dpt dipastikan), harga sentoso RM300 sekilo dan hanya setitik digunakan utk jumlah 500gm kacang.

Siako ada dua jenis yg boleh dan tidak boleh dimakan, harga Siako (plasterof paris) RM2 sekilo dan boleh buat satu tong dram tauge. Boleh skip utk proses air sentoso dan hasilnya tauge taklah besar tetapi selamat utk dimakan.

Wassalam dan selamat mencuba.

Artikel di petik daripada warga_kilang@yahoogroups.com


0 Responses to “Kaedah Penyediaan Tauge Di Rumah”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: